Până în secolul al XX-lea, nu exista un standard uniform pentru cum ar trebui să arate o bucătărie. Dacă era suficient spațiu în casă, era o cameră spațioasă, cu un bufet, un cuptor, o masă mare și un lighean pentru pante. Totul ar putea fi aranjat după cum doriți - totuși, gospodina avea de pregătit pentru o mulțime.
Dacă familia locuia într-un apartament mic, atunci chiar și o cameră separată pentru bucătărie nu făcea viața gospodinei mai convenabilă. Nu avea suficient spațiu să se întoarcă între plită pe lemne și chiuvetă de spălat vase; deseori alerga în sufragerie să aducă vasele din dulap - pentru că totul de pe rafturile deschise din bucătărie se acoperea rapid cu funingine - și uneori folosea masa pentru tăiat legume și carne. Nu prea confortabil. Copiii și casa ocupat nenumărate ore de timp.
Prima femeie arhitectă din Austria, Margarete Schütte-Lihotzky, fiind femeie și gospodină, știa foarte bine cât de mult se poate lucra la bucătărie și s-a întrebat cum construcția locuinței ar putea reduce din forță de muncă ale unei gospodine.
În 1926, Schütte-Lihotzky a proiectat o bucătărie revoluționară pentru clădiri noi în raion destinat familiilor sărace din Frankfurt. Margarete a luat un cronometru, a calculat timpul necesar pentru diferite lucrări în bucătărie și și-a dat seama că, datorită distribuției iraționale a spațiului de bucătărie, gospodina pierdea mult timp. Bucătăria Margaretei economisea timp și efort gospodinei, pentru că totul era la distanța mâinei intinse. Combinație perfectă de funcție și formă economisea la maxim energia și timpul în timpul pregatirei mâncarei.
„Frankfurt Kitchen” a combinat tot de ce aveți nevoie și a pus bazele tradiției populare a electrocasnicelor încorporate. In bucataria nouă a dispărut cuptorul, ceea ce însemna că a dispărut nevoia pentru depozitarea cărbunelui. Deacum domina tehnica „curată”, care funcționa pe gaz și electricitate, care își făcea drum ezitant în casele private, iluminându-le, încălzind mâncarea și alimentând primele electrocasnice. Margarete a fost cea care a sugerat instalarea hotei deasupra aragazului.
„Bucătăria din Frankfurt” a devenit baza pentru crearea bucătăriilor în a doua jumătate a secolului XX. Ceea ce a făcut viața mai ușoară pentru un număr mare de gospodine din întreaga lume.
Написать комментарий