În fiecare minut în întreaga lume, oamenii cumpără aproximativ un milion de sticle de plastic. Acest număr este în continuă creștere: în 2021, consumul anual de sticle de plastic a depășit jumătate de trilion. Majoritatea vor ajunge într-o groapă de gunoi sau în ocean. Acest lucru va duce la o gravă criză de mediu. Și trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni catastrofa iminentă.
Pentru producerea unei sticle de plastic este necesar de cantitate de apă de trei mai multă decat volumul ei. Pentru a obține compușii doriti, se folosesc compuși chimici complecși și o cantitate mare de apă. Apa este folosită ca solvent în prepararea soluțiilor și pentru întreținerea echipamentelor de proces.
Apa îmbuteliată nu numai că are un impact negativ asupra mediului, dar prezintă și unele riscuri potențiale pentru sănătate. Din punct de vedere al mediului, apa potabilă din sticle de plastic este foarte dăunătoare. Producția de plastic necesită multă energie și nu se descompune. Oamenii care beau apă din sticle de plastic de unică folosință contribuie în mod semnificativ la creșterea depozitelor de gunoi și la creșterea poluării generale la care o duce producția de sticle, îmbutelierea apei în sticle și transportul de la producere la depozite și apoi la fiecare magazin aparte.
Realitate: Producția de sticle pentru a satisface cererea Americii de apă îmbuteliată consumă peste 17 milioane de barili de petrol anual, ceea ce este echivalentul combustibilului care poate conduce 1,3 milioane de mașini într-un an. Cantitatea de sticle reciclate este de aproximativ 5%.
Foarte des, apa îmbuteliată este de fapt apă obișnuită de la robinet care a fost extrasă și filtrată. Puteți economisi mulți bani și nu dăuna mediului prin colectarea apei din izvoare, deoarece sticlele pot fi refolosite. Cu toate acestea, atunci când reutilizați sticlele de plastic, există riscul ca bacteriile să se dezvolte și să crească în ele. Multe bacterii iubesc mediile umede, iar o sticlă folosită îndelung poate deveni adăpostul de microorganisme, dintre care unele pot provoca boli.
O băutură mai utilă și mai necesară pentru o persoană decât apa pură nu există, deoarece este componenta principală a corpului nostru. De aici regula obligatorie - un pahar sau două dimineața.
În timpul încălzirii minime, sticla de plastic eliberează substanță, cum ar fi bisfenolul, care intră în apă și este recunoscută de corpul uman ca estrogen (un hormon feminin care ne poate afecta sistemul endocrin). Este sigur să spunem că apa caldă inofensivă dintr-o sticlă de plastic ne poate afecta negativ funcția creierului, poate submina imunitatea și chiar poate dezvolta astm și diabet. În cele mai grave cazuri, infertilitate și cancer. Din același motiv, nu ar trebui să încălziți niciun aliment dacă este într-un recipient de plastic. Nu există nicio certitudine că vara apa îmbuteliată nu a fost încălzită înainte de a ajunge pe tejgheaua magazinului. Este puțin probabil ca un depozit în care este stocată apa și mașinile care distribuie apa să fie dotate cu aer condiționat.
Factorul nu lipsit de importanță este posibila necinste a producătorilor. Am întâlnit în mod repetat informații că apa îmbuteliată a unuia sau altuia producător nu îndeplinește cerințele și, uneori, calitatea acesteia este mai mică decât calitatea apei de la robinet. Apa îmbuteliată poate conține conservanți și stabilizatori pentru a prelungi perioada de valabilitate. Mai mult, cumpărătorii primesc adesea informații false despre originea, compoziția chimică și gradul de purificare a apei îmbuteliate, iar uneori chiar dau peste falsuri.
Se dovedește că apa îmbuteliată, dacă nu sunt respectate condițiile de preparare și păstrare, ca orice alt produs, poate fi dăunătoare sănătății, nu benefică. Numai că, spre deosebire de majoritatea produselor alimentare, apa de băut „stricată” nu are un gust foarte diferit de apa obișnuită și este posibil ca o persoană să nu observe imediat că ceva nu este în regulă.
Următorul factor important este prețul problemei. A comanda apă îmbuteliată acasă nu numai că nu este întotdeauna convenabilă, ci și destul de costisitoare.
Evident, apa potabilă purificată pe plan intern este cea mai accesibilă. Chiar dacă la asta adaugi și costul unei sticle de apă reutilizabilă, pentru a avea acces constant la apă potabilă curată, aceasta nu devine mult mai scumpă. Factorul bani contează foarte mult.
A avea grijă de propria sănătate, a avea grijă de mediu, a economisi bani te pot obliga să renunți voluntar la apa îmbuteliată și să treci la apă filtrată în propriile sticle reutilizabile.
Написать комментарий