Un disposer (sau tocator resturi alimentare) este un simplu aparat a cărui singură sarcină este de a măcina și utiliza resturile de alimente: coji, oase mici și tot ce mai rămâne după ce am terminat de pregătit mâncarea. Tocatorul se instalează sub chiuvetă (unde suntem obișnuiți să vedem un sifon), datorită căreia resturile de produs zdrobite sunt trimise direct la canalizare.
Astfel de dispozitive au devenit mult timp standardul pentru multe țări. Acest lucru nu este surprinzător: în anii 50 ai secolului XX, Departamentul de Sănătate al SUA a recomandat instalarea tocătorilor în toate casele aflate în construcție, iar astăzi în Statele Unite, dispozitivul este instalat în aproximativ fiecare a doua casă.
La noi până ce tocadoarele nu au prins încă prea multe rădăcini: aceste dispozitive din mintea concetățenilor noștri se află undeva la sfârșitul listei de aparate necesare din casă, astfel încât achiziția unui tocător este amânată în mod constant. Al doilea motiv posibil este lipsa de claritate a beneficiilor unui astfel de dispozitiv. Nevoia de a scoate coșul de gunoi nu este percepută ca o piedică sau dificultate serioasă în viața de zi cu zi și, prin urmare, tocătorul nu pare a fi un dispozitiv foarte util.
Cu toate acestea, după cum arată experiența de funcționare, situația reală în acest caz repetă povestea cu mașinile de spălat vase: marea majoritate a celor care au vorbit recent din poziția „Spăl vasele fără probleme cu mâinile”, după ce au cumpărat o mașină de spălat vase, brusc nu mai spăla vasele cu mâinile. Mai ales dacă nu vorbim despre o persoană singură, ci despre cineva care gătește și spală vase simultan pentru întreaga familie.
Principalele avantaje ale utilizării unui disposer sunt perspectiva de a scăpa de mirosul din coșul de gunoi și necesitatea de a arunca deșeurile organice odată pentru totdeauna. Ca bonusuri suplimentare, sistemul de canalizare nu va fi înfundat cu bucăți mari de alimente și curățări și va trebui să mergeți la aruncat gunoiul mult mai rar.
Principalele dezavantaje ale tocatorului de resturi alimentare sunt o ușoară creștere a consumului de apă și electricitate și un nivel ridicat de zgomot în timpul funcționării dispozitivului.
Cum functioneaza disposerul
Prin structura sa, tocatorul este o cameră cu un disc rotativ în interior. Deșeurile alimentare sunt spălate în orificiul chiuvetei, cad pe un disc rotativ și sunt izbite de pereți sub influența forței centrifuge, pe care se află răzătoarele speciale. Sub presiune, deșeurile sunt zdrobite la o dimensiune care îi permite să treacă prin găurile situate de-a lungul marginilor discului. Apoi, împreună cu apa, amestecul rezultat pleacă în canalizare. În tocator nu există lame cuțit, astfel încât dispozitivul este considerat sigur. O altă opțiune „învechită”, care apare uneori la vânzare este o tocătoare cu încărcare discontinuă: deșeurile trebuie încărcate în porțiuni mici și numai atunci dispozitivul este a început. Standardul pentru astăzi sunt tocătoarele cu încărcare continuă - astfel de dispozitive „devorează” deșeurile alimentare pe măsură ce intră în camera dispozitivului.
Caracteristici de conexiune
Înainte de a alege un tocator (și înainte de a începe instalarea), asigurați-vă că există suficient spațiu pentru aceasta: butoiul camerei de lucru a dispozitivului se poate dovedi a fi prea mare, deci nu va fi inutil să verificați toate dimensiunile posibile:
• înălțimea și lățimea dispozitivului instalat
• distanța de la fundul chiuvetei până la linia centrală a prizei
• distanța de la centrul orificiului de scurgere până la capătul conductei de ramificare
• distanța de la linia centrului dispozitivului la linia centrului conexiunii dispozitivului
De asemenea, trebuie să vă asigurați că nivelul țevii de scurgere este la o înălțime adecvată (adică sub orificiul de evacuare al disposerului).
Apropo, coșul de gunoi, care este amplasat în mod tradițional sub chiuvetă, va trebui mutat într-un alt loc după instalarea tocătorului!
Pentru a conecta tocatorul la rețea, veți avea nevoie de o priză electrică situată într-un loc în care este exclusă stropire cu apă. De dorit - cu protecție apă.
La instalarea tocătorului, de regulă, va trebui să faceți o gaură pentru butonul pneumatic pe chiuvetă sau blat.
Metoda de control
Metoda standard de control pentru tocătoarele de uz casnic este un buton pneumatic (de fapt o mică pompă manuală de aer), care este instalat pe chiuvetă sau blat. La acest buton este conectat un furtun, care transmite presiunea aerului creată în carcasa polizorului, unde un dispozitiv de răspuns similar apasă un buton electric. Așa construcție vă permite să nu vă fie frică de scurtcircuit sau electrocutare din cauza că butonul este inundat cu apă.
Materialul corpului dispozitivului
Atunci când alegeți un tocător, ar trebui să acordați atenție corpului dispozitivului. Tocătoarele mai scumpe și „serioase” au carcasă din metal, modelele mai bugetare și cu putere redusă sunt adesea realizate într-o carcasă din plastic. Nu vom considera prezența unei carcase din plastic ca un dezavantaj grav (precum și prezența unei carcase metalice ca un avantaj serios). Mai degrabă, prezența unei carcase metalice este un indiciu că aparatul aparține unei categorii mai „profesionale”, în timp ce o carcasă din plastic indică mai des că avem un tocator mai „casnic”.
Într-un fel sau altul, totuși, camera interioară va fi din inox, astfel încât materialul carcasei nu joacă un rol esențial.
Volumul camerei si gabaritele dispozitivului
De gabaritele disposerului depinde nu doar greutatea dispozitivului, ci și volumul camerei de lucru și, prin urmare, cantitatea de deșeuri care poate fi zdrobită la un moment dat, ceea ce în practică poate deveni deosebit de important pentru cei care gătesc mult .
Cel mai simplu mod să vă orientați cu volumul camerei este să numărați membrii familiei și apoi să estimați dimensiunea camerei pe baza presupunerii că un tocător de 0,6 litri va fi suficient pentru 1-2 persoane și cele mai mari dispozitive cu o cameră până la 1,5 litri sunt prevăzute pentru familii de la 4-6 persoane.
Puterea motorului si viteza de rotatie a discului
Viteza de procesare a deșeurilor depinde de puterea motorului electric, precum și de ce fel de deșeuri o să poată prelucra un anumit dispozitiv.
În mod tradițional, se crede că pentru o familie mică, un dispozitiv cu o putere de până la 500 sau chiar până la 400 de wați poate fi suficient. Astfel de dispozitive vor fi mai compacte și vor consuma mai puțin electricitate decât omologii lor mai puternici. Pentru o familie numeroasă, precum și pentru cei pentru care dispozitivul „omnivor” este important, este logic să acordați atenție unor tocatoare de resturi mai puternice. În cazul în care aveți îndoieli, puteți utiliza regula „100-150 wați de putere per membru al familiei”.
Viteza de funcționare a dispozitivului depinde de viteza de rotație a discului și, prin urmare, de timpul de măcinare și de consumul de apă aferent și de durata de timp în care dispozitivul va face zgomot.
Minimul actual este puțin sub 1000 rpm, în timp ce majoritatea tocătoarelor au o viteză de rotație a discului de 1400 rpm, iar cele mai avansate tocătoare pot roti discul la 2600 rpm și chiar mai rapid. Am numi 1400-1800 rpm ca referință „medie”. În unele modele, mai multe moduri sunt prevăzute cu viteze de rotație diferite, astfel încât, de exemplu, la zdrobirea deșeurilor moi, să nu folosească prea multă viteză și să nu crească facturile la electricitate.
Nivel de zgomot
Nivelul de zgomot determină cât de confortabil va fi utilizarea tocatorului, precum și dacă va fi posibil să-l folosiți noaptea fără a trezi pe ceilalți. Chiar dacă că mulți producători lucrează activ la reducerea nivelului zgomotului, iar unele polizoare vor face zgomotul mult mai silențios (sau mai puternic) decât alții, să nu vă creați iluzii. Tocătoarele sunt destul de zgomotoase. Mai ales în procesul de măcinare a oaselor și a altor deșeuri solide. În ceea ce privește nivelul de zgomot specificat „la ralanti” (care poate fi găsit adesea în instrucțiunile sau pe fișa produsului din magazin), în practică nu ne interesează. Dacă nu ați auzit niciodată zgomotul unei tocătoare funcționând și aveți nevoie de un punct de referință clar și simplu, puteți presupune că acest zgomot este cam același ordinea cu cea a unui aspirator.
Concluzia noastră: atunci când alegeți un tocător, are sens să acordați atenție nivelului de zgomot numai într-o situație în care nu puteți decide asupra alegerii între două (sau mai multe) modele foarte similare. În acest caz, alegerea unui dispozitiv mai puțin zgomotos va fi justificată. În alte cazuri acest criteriu secundar.
Optiuni suplimentare
Tocatoare de resturi moderne pot avea o serie de opțiuni și funcții care afectează semnificativ experiența de folosire a dispozitivului. Să evidențiem cele mai importante:
• funcția reverse este utilă în cazul în care ceva se blochează în interior
• protecția la suprasarcină va opri dispozitivul dacă sarcina depășește valorile admise (de exemplu, dacă obiecte solide - linguri sau furci - intră în tocator)
• astfel încât furculițele si lingurile să cadă în camera de lucru cât mai rar posibil, este util un magnet care prinde obiectele metalice
• unele tocătoare sunt completate cu un strat antibacterian pentru combaterea bacteriilor și, ca urmare, a mirosurilor neplăcute
Concluzii
Tocătoarele pentru resturi alimentare s-au dovedit a fi dispozitive simple și fiabile. De regulă, dacă sunt respectate regulilor de instalare și condițiilor de exploatare, acestea servesc mulți ani și rareori se defectează. Cu toate acestea, chiar și luând în considerare aceste nuanțe, durata reală de viață a tocătoarelor este de cel puțin cinci ani.
Ce concluzii ar trebui să tragă un potențial cumpărător din aceasta? Este necesar să ne dăm seama că tocătorul este achiziționat pentru o lungă perioadă de timp (cinci, zece ani sau chiar mai mult). Prin urmare, economiile excesive în acest caz sunt inadecvate. Este mai bine să depășiți ușor bugetul alocat pentru achiziționarea disposerului decât să constatați că dispozitivul nu este suficient de puternic sau comod pe cât v-ați dorit.
Написать комментарий