Hota de bucătărie este necesară pentru a elimina monoxid de carbon in urma arderii gazului, fum și particole de grăsime emise în timpul procesului de gătit.
Bucătăria este singura cameră din apartament în care aerul este periodic poluat și apare un miros neplăcut specific, asociat procesului de gătit. Hota de bucătărie vă va ajuta să faceți față acestei probleme.
Mai jos sfaturi și recomandări despre cum să alegeți o hota de aragaz și pe ce ar trebui să vă concentrați.
Primul lucru pe care trebuie să îl decideți este tipul de montare a hotei. Există hote incorporate, cu montare pe perete sau insulă.
Hota montată pe perete este atașată de perete chiar deasupra aragazului. Hota încorporată se încadrează în interiorul dulapului suspendat. Hota insulă se montează pe tavan deasupra aragazului situat în zona insulei de bucătărie situată în centrul camerei.
Al doilea parametru important este productivitatea. Eficiența purificării aerului în cameră depinde de productivitate care se măsoară în m3/h.
Conform standardelor sanitare, aerul din încăpere trebuie reciclat 12-15 ori în decurs de o oră. Adică, trebuie să se schimbe în cameră de 12-15 ori în 1 oră. Calculul arată astfel: puterea evacuării, care se măsoară în m3/h = aria camerei * înălțimea până la tavan * 12-15.
Suprafata incaperii | Productivitatea hotei |
In jur de 10 m² | 300-350 m³/h |
10-15 m² | 350-600 m³/h |
15-25 m² | 600-900 m³/h |
25-30 m² | 900-1050 m³/h |
35 m² sau mai mult | nu mai putin de 1200 m³/h |
Productivitatea hotei de evacuare a aerului se pierde atunci când canalul are coturi. Pierderea productivității poate fi de 5-10% pentru fiecare metru și fiecare cot a conductei de ventilație.
Este important să luați în considerare faptul că, dacă aveți nevoie de o hotă puternică, conducta de ventilație ar trebui să aibă un diametru de 150 mm până la ieșire, fără a se îngusta la final. Conductele ondulate pot provoca zgomot și pot reduce performanța de extracție.
Dacă nu există nici o modalitate de evacuare a aerului, se rezolvă. În acest caz, puteți instala hotă în regim de recirculare. In asa regim aerul trece prin filtre de cărbune din interiorul hotei și se întoarce în încăpere deja curățat. Dintre minusuri - mirosurile revin uneori odată cu acesta, iar filtrele trebuiesc înlocuite periodic.
Pentru cei care au o bucătărie combinată cu un living, nu este necesar să țină cont de întreaga cameră. Vă puteți limita la zona din apropierea aragazului și luați in calcul doar aria acesteia. Dar, în acest caz, asigurați-vă că lăsați hota să funcționeze pe toată durata de gătire și chiar puțin după.
Nivel de zgomot. Un parametru important la alegerea hotei este nivelul de zgomot în timpul funcționării sale. Dacă aveți scop ca hota să lucreze silențios, ar trebui de ales din dispozitive cu indice de zgomot scăzut de până la 50 dB.
Tip control. Diferite hote au tip panou de comandă diferite: butoane, sensor, electronice (cu posibilitatea de telecomandă) sau slider. Optați pentru panoul de control cu sensor, care este mult mai ușor de păstrat curat decât butoanele mecanice proeminente. În plus față de avantajele estetice ale sistemului electronic de control cu posibilitatea de a seta timer pentru oprirea hotei.
Printre modurile suplimentare (opționale), se poate remarca un mod intensiv, în care hota funcționează la putere maximă pentru o perioadă de timp, după care trece la unul dintre modurile standard.
Nu ar trebui să vă deranjați prea mult cu privire la numărul de regimuri de lucru ale hotei. De obicei, 3 regimuri de intensitate diferită este suficient, reglând doar puterea dispozitivului sau intervalele de pornire/oprire.
Iluminare. Cele mai multe hote au iluminare încorporată care luminează zona plitei. Modelele moderne, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, sunt deja echipate nu cu halogen, ci cu lumină LED mai eficientă din punct de vedere energetic.
Написать комментарий